Hamarregionen byr på en rekke gårdsutsalg og landlivsbutikker, og landets beste fiskebutikk. Vi har fantastiske bønder og matprodusenter, dyktige foredlere, og ikke minst yr matglede servert på restauranter og herskapelige gårder. Dessuten vil du i nettverkene Smak av Innlandet, Stange Vestbygd, Mjøsgårdene og Midt i Mjøsa samlet kunne møte noe av det beste vi har å by på.  Her får du møte noen av folkene i spiskammeret, som vi er stolte av – velkommen til Norges spiskammer!

Foskning gir resultater hamarregionen
Æra

Her er Norges spiskammer

Det dyrkes mat i alle deler av landet, men her i Hamarregionen kaller vi oss Norges spiskammer. En av grunnene er den komplette verdikjede innen mat og matproduksjon som du finner her. I Nettverket Heidner er store kompetansebedrifter tilknyttet avl og genetikk for både planter, dyr og fisk. Bedrifter som Norsvin, Geno og Graminor eksporterer gener til store deler av verden. Opparbeidede fortrinn gjennom mange tiår er nå ettertraktet på verdensbasis. Med konkurransefortrinn som lavt forbruk, god dyre- og plantehelse og med høy kompetanse i alle ledd.
Vi har store og små gårder som stolt produserer jord- og landbruksvarer fra godt jordsmonn og gode dyrkingsforhold. Du finner både gårdene som har nisjeprodusenter med håndlagde produkter med eksklusiv kvalitet tilknyttet Bondens marked, Midt i Mjøsa og store gårder med noen av de beste landbruksforholdene i Norge. På foredlingssiden bidrar store aktører som Tine, Nortura og Bama for at volum av nyskapende produkter kommer ut til hele Norge. Næringsmiddelindustrien er en stor og viktig arbeidsplass. I deler av regionen er hele 25 % av industriarbeidsplassene tilknyttet næringsmiddelindustrien.
Innlandsmat er en viktig aktør som har samlet industrien rundt Mjøsa. Næringstreff på mat- og landbrudsfestivalen Midt i Matfatet har vært en viktig møteplass.

Smak av Innlandet

Smak av Innlandet er et nettverk for alle som driver med produksjon av lokalmat i Innlandet. Nettverket jobber med merkevarebygging, markedsføring, salg og distribusjon av lokalmatprodukter. Målet er å gi bedre tilgang til lokalmat og gjøre det enklere å være lokalmatprodusent, enklere å være kunde og løfte Innlandet som matregion.

Nettsidene til Smak av Innlandet
Smaker bedre: - Ferske grønnsaker som er tatt rett inn fra jordet gir en helt annen smaksopplevelse, og 20 kroner for et stort blomkålhode er ingen upris, sier Louise som her er avbildet i kålåkeren.
Gårdsutsalget: I dette nybygde huset i stavlaft åpner Louise Gjør i slutten av juli gårdsutsalg. Prosjektet har en kostnadsramme på 2,5 millioner kroner. - Hvis ikke vi får det til, kan jeg ikke skjønne hvem andre som skal få det til, ler Louise Gjør.

Det kryr av gårdsutsalg i Hamarregionen

Det er ikke uten grunn av Hamarregionen kalles “Norges spiskammer”, her er det tett mellom gårdene som selger egenprodusert mat. Få kilometer unna byliv med kaféer, restauranter, matfat og delikatessebutikker ligger gårdene som perler på ei snor. Et rikt jordsmonn og gode vekstforhold sørger for at det produseres råvarer av god kvalitet, og stadig flere av bøndene i Hamarregionen selger egenproduserte grønnsaker og bær. Siste tilskudd er Louise Gjør som følger drømmen og åpnet utsalg på Fredheim gård i Stange Vestbygd i slutten av juli 2016.
Store blomkålhoder rett fra åkeren, ferske egg fra hønsehuset, nyplukkede jordbær fra nabogården og lokalprodusert honning er noe av det du vil finne i disken når Louise slår opp døra til det nybygde gårdsutsalget sitt i sommer.
- Jeg har skikkelig trua på norsk landbruk og kortreiste råvarer. Dessuten har vi en fantastisk beliggenhet “midt i væla” her ute i Stange Vestbygd. Dersom vi ikke får det til, kan jeg ikke skjønne hvem andre som skulle få det til. Jeg kunne nesten ikke la være å prøve, sier Louise og ler.

Fredheim gårdsutsalg på facebook
matfatet-brumunddal matfatet-brumunddal
matfatet-brumunddal

Matfatet i Brumunddal - utsalgsted for lokalmat og nisjemat fra Hamarregionen og Hedmark

Et samarbeid mellom Ringsaker kommune og Mjøsanker førte til at Matfatet så dagens lys våren 2016. Her finner du stort utsalg og kafe med lokal og stuttreist mat i hyllene og på bordene. Velkommen til en spennende matopplevelse!

Matfatet på facebook
Matkurs på Markestad - Charlottes husmorskole
Matkurs på Markestad - Charlottes husmorskole

Charlottes husmorskole - matkurs på Markestad gård

Charlottes husmorskole er matkurs for alle mennesker som ønsker inspirasjon til en bedre hverdag! De fleste kursene tar utgangspunkt i sunn og spennende hjemmelaget hverdagsmat for travle mennesker. Matkurs holdes for både privatpersoner og bedrifter, og alle aldrestrinn! Familier, vennegjenger, barselgrupper, pensjonister, barn og ungdom er velkomne. Matkurs holdes også for folk i en livsstilsendringsprosess, eller for bedrifter som en investering i forebyggende helse på arbeidsplassen eller et sosialt samspill.

Chorlottes husmorskole på Markestad
Grisen hører hjemme på Store Gillund Kornproduksjon på store Gillund
Denne lille bonden finner du på Store Gillund

Store Gillund Gård

Gården Store Gillund ligger vestvendt i Stangebygda med fin utsikt og nærhet til Mjøsa. Her drives aktivt landbruk med korn og svineproduksjon. Det er båthavn, hytter og badestrand på eiendommen. Et stort gammelt, renovert stabbur på gårdstunet leies ut til selskaper og overnatting. Stabburet har fullt utstyrt kjøkken, bad og et soverom i 1. etg. Stor stue i 2. etg. med 30 sitteplasser. Passer for familier som vil oppleve livet på landet eller par som vil nyte landbruksbygda til fots eller på sykkel. Fine bade- og fiskemuligheter.

Bli bedre kjent med Store Gillund her
Marianne på Hovelsrud Fantastisk hageanlegg på Hovelsrud
Rett fra hagen og over på flaske - fra Hovelsrud gård

Hovelsrud på Helgøya - storgård med historisk hagelanlegg og lekre gårdsprodukter

Storgården Hovelsrud ligger på vakre Helgøya i Mjøsa. Den store nyttehagen med bærhekker, frukttrær og den store kjøkkenhagen med 1800-talls vekster er tilbakeført akkurat slik den var da den ble bygget i 1840-årene. Her lages kaldpresset eple, syrlig ripssaft, sommerlig solbærsyltetøy og stikkelsbærsyltetøy med den gamle, gode smaken.
I sommerhalvåret er det åpent på søndager med omvisninger og vandringer i hagen. Her kan du vandre på grusganger mellom bærhekker og frukttrær, det er lyshus og fontener, alt restaurert etter antikvariske prinsipper, og med Mjøsa blinkende i bakgrunnen. Da er det også en popupshop i bryggerhuset med Hovelsrudproduktene, grønnsaker fra kjøkkenhagen og planter.
Hagen ble tildelt den nasjonale kulturlandskapsprisen for 2012 og Europa Nostra Award/EUs kulturvernpris for 2014.

Bli kjent med Hovelsrud her
Møystad gård, catering og gårdsutsalg Nybakt økologsik brød hver fredag på Møystad
Møystad gård - økologisk drift

Møystad gård med innholdsrikt gårdsutsalg

Hver fredag 13-17 selger Møystad gård økologiske brød og take away tapas, husets økologiske geleeer, syltetøy og pesto. De har også egg fra egne lykkelige og økolgiske høner, økologisk honning fra gården og økologiske grønnsaker.
På Møystad tar de imot usprøyta frukt og bær fra hager i Hamar til husets syltetøy og gelee produksjon. Geleene er allerede blitt ganske berømte smaksbomber med flere utsalgssteder i Oslo omegn, i tillegg til på gårdsutsalget på Møystad og Bondens marked. I ytterkanten av åkeren er det 12 bikuber som hjelper til med den økologiske bringebær og jordbærproduksjonen. Biene nyter godt av den usprøyta og frodige kant vegetasjonen på gården i tillegg til kulturplantene.
I hønehuset bor det 30 høner og 2 haner. Hønene går fritt ute på tunet nesten hele året, og legger egg med knall gul plomme. Møystad kaller hønehuset sitt en senior bolig for høner, og kjøper du egg på gården går det til hønenes pensjonsfond. Vårt daglige brød bør bestå av rent mel, vann, gjør og salt, evt urter, frø, frukt og nøtter. Brødene på Møystad bakes fra bunnen hver fredag morgen, og innholder bare disse rene økologiske ingrediensene. De er skikkelig håndtverk, og det kjennes på smaken. Utvalget av Brød og Tapas kungjøres på Møystads facebooksider hver onsdag.

Bli bedre kjent med Møystad gård her
Akevittlager Atlungstad i Stange, Hamarregionen

Atlungstad Brenneri – akevittproduksjon og museum

Formålet er å bevare, utvikle og drive et nasjonalt industrielt kulturminne og musealt formidlings- og opplevelsessenter ved Atlungstad Brenneri i Stange.
Brenneriet ligger ved Mjøsstranda, som et markert innslag i det nasjonalt viktige kulturlandskapet Stange Vestbygd. Her arbeides det bredt med å legge til rette for et rikt tilbud for opplevelse, turer og arrangementer. Atlungstad Brenneri kan man besøke som grupper etter nærmere avtale for servering, guidede turer i brenneriet og utstillingen.

Bli bedre kjent med Atlungstad Brenneri
Hamars stolthet! Kjetil Holen hos Knutstad & Holen Fisk og Vilt viser stolt frem fangsten han dro avgŒrde med til matmessen. Matmessen i Vikingskipet trakk 10 000 bes¿kende denne helgen i september.
Fra den delikate fiskedisken hos Knutstad Holen

Knutstad & Holen – stolt leverandør av havets skatter siden 1925

Fiskebutikken i Hamar er viden kjent og omtales ofte av fagfolk og kunder som en av landets beste steder å kjøpe fisk og annen sjømat. Her finner man det aller meste av fisk- og skalldyrprodukter etter sesong, fullsortiment vilt og en rekke produkter basert på lokale spesialiteter.
Knutstad & Holen ble etablert i 1925, og har siden den gang levert havets skatter til kunder i hele Innlandet. Kvaliteten på råvarene som kommer til Knutstad & Holen er førsteklasses produkter, og kun av ypperste kvalitet. Leverandører har innført begrepet «Hamarkvalitet». Det betyr rett og slett det at det er det beste man kan få tak i. Fiskebutikken har også en populær lunsjkrok, der det serveres 2-3 forskjellige fiskeretter hver dag.

Se Knutstad Holens facebookside her
Alm Østre- økologisk i 40 år

Alm Østre Gård – økologisk i 40 år

Alm Østre er en av de eldste biodynamiske gårdene i Norge. Stiftelsen Alm Østre har til formål å drive biodynamisk, samt forskning, opplæring og veiledning innen biodynamisk jordbruk. I over 40 år har det ikke blitt brukt sprøytemidler og kunstgjødsel på de 505 dekar som er under allsidig drift med melkeproduksjon, dyrking av korn, grønnsaker og fôr.
Melkeproduksjonen og all dyrehold er basert på gårdens ressurser, det vil si at grovfôr og kraftfôr produseres på gården. Det er sau, gris og verpehøns på gården.
Et stort mangfold av grønnsaker får du kjøpt gjennom sesongen, enten via grønnsakskasse-abonnement, gårdsbutikk eller på bestilling. I gårdsbutikken finner du også mel fra eget korn, kjøtt og egg fra våre dyr. Ta gjerne en tur innom!

Bli bedre kjent med Alm Østre
Valborgs regnbuegulrøtter
Valborg sjekker regnbuegulrotåkeren

Gulrøtter i regnbuens farger

Regnbuegulrot er gulrot som er gul, oransje, hvit, lilla og snart røde gulrøtter. De smaker fortreffelig og er et bra supplement til de oransje som vi kjenner så godt. Dyrkningen av regnbuegulrot gjøres som annen gulrot, forskjellen ligger i frøet vi sår . De lysoransje variantene kalles «Rainbow», den lilla Purple Haze, alle i samme pakning. Vi tester for øyeblikket ut røde sorter også, sier bonde Valborg Alhaug.
Valborg Alhaug er 3. generasjons driver på gården Hegsvold i Stange som har drevet med gulrot siden 60 tallet. Gården har et eget pakkeri hvor det gjennom året pakkes ca 150 tonn regnbuegulrot. I dag dyrkes det gulrot på ca. 180 dekar. I tillegg har gården økologisk gulrot på innleid areal på ca. 230 dekar.
Den lilla gulrota har ekstra mye fargestoffer i seg så den avgir farge ved koking og i kokte retter men den er ekstra rik på antioksydanter. Bruk regnbuegulrot i salater, gryter, kokt eller spis sen som den er den er helt rå, anbefaler Valborg!

Bli bedre kjent med Valborgs gulrøtter her
Mølstad gård - Norges største solbærprodusent Med solbær fra Mølstad på kjøkkenet
Insektshotell for hedersgjester på solbærgården Mølstad

Norges største solbærproduksjon

På Mølstad gård vestre, helt ytterst på Neshalvøya og med praktfull utsikt til Mjøsa og Helgøya, ligger kilometerlange rekker med solbærbusker. Store, sorte, saftige bær, fulle av C-vitaminer og antioksidanter vokser fram utover sensommeren. Det helt spesielle landskapet rundt gården gir et annerledes særpreg. I hagen dyrkes også bringebær, plommer, epler, rips og stikkelsbær. Her er det mulighet for selvplukk deler av sesongen.
Med landets største produksjon leverer gården smakfulle solbær til industri, restauranter og privatpersoner. Her produseres også egne produkter; solbærsaft, solbærtoddy og solbærhonning. Før jul lages det også solbærtrøfler, og man kan bli med på selvhogst av juletre.

Bli bedre kjent med Mølstad her
Saftige Braastadepler som snart blir deilig eplejuice
Braastad eplejuiceutsalg

Braastad epler - eplejuiceproduksjon

Fruktdyrking har lange tradisjoner på Nes og Helgøya. På 50 og 60-tallet var dette en stor del av verdiskapingen på bygda, men i dag er det kun få fruktprodusenter igjen. På gården Aske nordre har vi tatt vare på disse tradisjonene, og vi har startet med egen eplejuiceproduksjonen.
Juicen selges på flasker, samt 3-liter og 5-liter "bag-in-box". Etikettene er et opptrykk og en redesign av de originale etikettene som ble laget på 50-tallet. Vi leverer også flasker med spesiallagede etiketter til bursdager, bryllup og konfirmasjon.
I 2010 åpnet vi egen gardsbutikk i låven. Her kan du få kjøpt epler, egg, poteter, honning, mel, solbærsaft og høstekasser i tre, i tillegg til eplejuicen vår.
Aske nordre ligger sydvendt 2,5 km fra Stavsjø, med god utsikt mot Mjøsa og Toten-landet. I tillegg til epler og egen eplejuice, driver vi med eggproduksjon fra frittgående høner, korn og plommer

Spede spirer på Fokhol gård Biodynamisk drift på Fokhol, melkekuer og gjestehus
Melkeku på Fokhol gård

Biodynamisk drift med bruk av hest på Fokhol

Fokhol Gård ligger øst for Stange kirke i et bølgende kulturlandskap med utsyn til Mjøsa. Etter nesten 100 år i kommunalt eie, overtok Stiftelsen Fokhol Gård eiendommen i 1990. Stiftelsens tredelte formål er biodynamisk drift, pedagogisk arbeid og forskning/ utviklingsarbeid innen rammen av økologisk landbruk. Jordbruket drives allsidig med melkekuer, avl og bruk av hest, fôrvekster, korn, grønnsaker og poteter. Gårdens dyrkede areal er 950 dekar.
Den tidligere aldershjemsbygningen brukes i dag som gjestehus for grupper som ønsker dagsmøter og seminar over flere dager. Gjestehuset har 35 sengeplasser fordelt på 17 rom, møterom og matsal.
Det serveres frokost, lunsj og middag med tilbehør. Menyen følger i stor grad årsløpet som i hovedsak er basert på gårdens produkter. Serveringen er DEBIO-godkjent (alle råvarer er av økologisk/biodynamisk opprinnelse). Som en del av oppholdet på Fokhol tilbys det omvisning på gården. Det finnes flere turmuligheter i gårdens omgivelser.

Bli bedre kjent med Fokhol gård her
Mjøskalkun - rent kalkunkjøtt
Mjøsarellaburger

Mjøskalkun - produkter av rent kalkunkjøtt

Mjøskalkun består av tre erfarne kalkunprodusenter på Nes og Helgøya, som selger produkter lokalt i Mjøsregionen. Biskoplien nedre gård ligger østvendt mot Mjøsa.
Faren til Hanne var kalkungrynder. Han kjøpte sine første kalkunkyllinger etter å ha vært på landbruksutveksling på en kalkunfarm i USA på slutten av 60 tallet. På jorda dyrker Hanne korn og gras.
Hovinsholm g ligger i sydhellinga ut mot Mjøsa på Helgøya. Stor aktivitet på gården med kalkunproduksjon, dyrking av poteter og korn. Den siste er Baldishol Gård, Det kjente Baldisholteppet antagelig vevd på 1100-tallet ble funnet der. Ole Simen dyrker korn på jordet.
Mjøskalkun bruker kun rent kalkunkjøtt og alltid over 80% kjøtt i våre produkter. Lite kunstige tilsetninger, og vi bestreber oss på i størst mulig grad å lage produkter uten allergener. Mjøsarellaburger – Den er laget med kun kalkunkjøtt, tilsatt masse mozzarellaost og basilikum som er med på å gi den en saftig god smak. Gluten og laktose fri.
Rød og svart spekepølse – Inneholder over 80% lårkjøtt av kalkun, 28 % protein og bare 10% fett. Varmrøkt kalkunfilet - festmat året rundt, anvendelig klar til bruk. Prøv den som en middagsrett med appelsinchillisaus, eller lun i skiver med en waldorfsalat med en mango-chillisalat.

sykkeltur midt i mjøsa
Marengspai

Midt i Mjøsa

Midt i Mjøsa tilbyr kultur, opplevelser og/eller næring, men mest av alt har de et sterkt ønske om å synliggjøre mulighetene og alt det som skjer på bygda gjennom fokus på:
Matopplevelser - og sterke merkevarer
Gårdsturisme og overnatting
Spiseri og felles utsalg
Mjøsliv og friluftsaktiviteter
Arrangement og severdigheter

Sommer på Mjøsgårdene

Mjøsgårdene - selskapelige storgårder

Mjøsgårdene er en sammenslutning av 13 ulike gårder rundt Mjøsa som tar i mot selskaper, kurs, møter, overnatting, driver aktiviteter og tilbyr opplevelser. Alle mjøsgårder har til alle tider viktige samlingssteder for selskaplighet, – både for familie, slekta, bygda, omgangskretsen, for kjente og ukjente. Mange av gårdene ble regelrett bygget for selskaplighet, med stuer og saler i ganske store mengder. Mjøsgårdene er en viktig bærer av mattradisjoner og mattrender i Norges spiskammer!

Ekstern lenke: Mjøsgårdenes nettside
Sommerteater på Atlungstad Brenneri
stangevestbygd_logo3

Eventyrlige Stange Vestbygd

Få bygder kan vise til så verdifulle naturkvaliteter som Stange Vestbygd. Her ligger noen av landets frodigste jordbruksområder helt ned til Mjøsa. Det er først og fremst de store sammenhengende jordbruksområder som gjør Stange Vestbygd spesiell, en følelsen av store rom og dimensjoner som slår en når en er på tur i Stange Vestbygd. De må ha tenkt vakkert og de må ha tenkt stort de som anla gårdene. 20 aktører har gått sammen om å gi deg et spennende aktivitetstilbud i disse omgivelsene - det er mye å finne på og her får du påfyll.
Ønsker du autentiske gårdsopplevelser, herskapelige gårder eller golf, må du ta deg tid til en tur for påfyll i Stange Vestbygd. Velkommen til stillhet, vidsyn og storgårder på rekke og rad.