Hamarregionen byr på en rekke gårdsutsalg og landlivsbutikker, og landets beste fiskebutikk. Vi har fantastiske bønder og matprodusenter, dyktige foredlere, og ikke minst yr matglede servert på restauranter og herskapelige gårder. Dessuten vil du i nettverkene Stange Vestbygd, Mjøsgårdene og Midt i Mjøsa samlet kunne møte noe av det beste vi har å by på.  Her får du møte noen av folkene i spiskammeret, som vi er stolte av – velkommen til Norges spiskammer!

Foskning gir resultater hamarregionen
Æra

Her er Norges spiskammer

Det dyrkes mat i alle deler av landet, men her i Hamarregionen kaller vi oss Norges spiskammer. En av grunnene er den komplette verdikjede innen mat og matproduksjon som du finner her. I Nettverket NCE Heidner Biocluster er store kompetansebedrifter tilknyttet avl og genetikk for både planter, dyr og fisk. Bedrifter som Norsvin, Geno og Graminor eksporterer gener til store deler av verden. Opparbeidede fortrinn gjennom mange tiår er nå ettertraktet på verdensbasis. Med konkurransefortrinn som lavt forbruk, god dyre- og plantehelse og med høy kompetanse i alle ledd.
Vi har store og små gårder som stolt produserer jord- og landbruksvarer fra godt jordsmonn og gode dyrkingsforhold. Du finner både gårdene som har nisjeprodusenter med håndlagde produkter med eksklusiv kvalitet tilknyttet Bondens marked, Midt i Mjøsa og store gårder med noen av de beste landbruksforholdene i Norge. På foredlingssiden bidrar store aktører som Tine, Nortura og Bama for at volum av nyskapende produkter kommer ut til hele Norge. Næringsmiddelindustrien er en stor og viktig arbeidsplass. I deler av regionen er hele 25 % av industriarbeidsplassene tilknyttet næringsmiddelindustrien.

Smaker bedre: - Ferske grønnsaker som er tatt rett inn fra jordet gir en helt annen smaksopplevelse, og 20 kroner for et stort blomkålhode er ingen upris, sier Louise som her er avbildet i kålåkeren.

Det kryr av gårdsutsalg i Hamarregionen

Det er ikke uten grunn av Hamarregionen kalles “Norges spiskammer”, her er det tett mellom gårdene som selger egenprodusert mat. Få kilometer unna byliv med kaféer, restauranter, matfat og delikatessebutikker ligger gårdene som perler på ei snor. Et rikt jordsmonn og gode vekstforhold sørger for at det produseres råvarer av god kvalitet, og stadig flere av bøndene i Hamarregionen selger egenproduserte grønnsaker og bær. Siste tilskudd er Louise Gjør som følger drømmen og åpnet utsalg på Fredheim gård i Stange Vestbygd i slutten av juli 2016.
Store blomkålhoder rett fra åkeren, ferske egg fra hønsehuset, nyplukkede jordbær fra nabogården og lokalprodusert honning er noe av det du vil finne i disken når Louise slår opp døra til det nybygde gårdsutsalget sitt i sommer.
- Jeg har skikkelig trua på norsk landbruk og kortreiste råvarer. Dessuten har vi en fantastisk beliggenhet “midt i væla” her ute i Stange Vestbygd. Dersom vi ikke får det til, kan jeg ikke skjønne hvem andre som skulle få det til. Jeg kunne nesten ikke la være å prøve, sier Louise og ler.

Fredheim gårdsutsalg på facebook
Matkurs på Markestad - Charlottes husmorskole
Matkurs på Markestad - Charlottes husmorskole

Charlottes husmorskole - matkurs på Markestad gård

Charlottes husmorskole er matkurs for alle mennesker som ønsker inspirasjon til en bedre hverdag! De fleste kursene tar utgangspunkt i sunn og spennende hjemmelaget hverdagsmat for travle mennesker. Matkurs holdes for både privatpersoner og bedrifter, og alle aldrestrinn! Familier, vennegjenger, barselgrupper, pensjonister, barn og ungdom er velkomne. Matkurs holdes også for folk i en livsstilsendringsprosess, eller for bedrifter som en investering i forebyggende helse på arbeidsplassen eller et sosialt samspill.

Chorlottes husmorskole på Markestad
Grisen hører hjemme på Store Gillund Kornproduksjon på store Gillund
Denne lille bonden finner du på Store Gillund

Store Gillund Gård

Gården Store Gillund ligger vestvendt i Stangebygda med fin utsikt og nærhet til Mjøsa. Her drives aktivt landbruk med korn og svineproduksjon. Det er båthavn, hytter og badestrand på eiendommen. Et stort gammelt, renovert stabbur på gårdstunet leies ut til selskaper og overnatting. Stabburet har fullt utstyrt kjøkken, bad og et soverom i 1. etg. Stor stue i 2. etg. med 30 sitteplasser. Passer for familier som vil oppleve livet på landet eller par som vil nyte landbruksbygda til fots eller på sykkel. Fine bade- og fiskemuligheter.

Bli bedre kjent med Store Gillund her
Marianne på Hovelsrud Fantastisk hageanlegg på Hovelsrud
Rett fra hagen og over på flaske - fra Hovelsrud gård

Hovelsrud på Helgøya - storgård med historisk hagelanlegg og lekre gårdsprodukter

Storgården Hovelsrud ligger på vakre Helgøya i Mjøsa. Den store nyttehagen med bærhekker, frukttrær og den store kjøkkenhagen med 1800-talls vekster er tilbakeført akkurat slik den var da den ble bygget i 1840-årene. Her lages kaldpresset eple, syrlig ripssaft, sommerlig solbærsyltetøy og stikkelsbærsyltetøy med den gamle, gode smaken.
I sommerhalvåret er det åpent på søndager med omvisninger og vandringer i hagen. Her kan du vandre på grusganger mellom bærhekker og frukttrær, det er lyshus og fontener, alt restaurert etter antikvariske prinsipper, og med Mjøsa blinkende i bakgrunnen. Da er det også en popupshop i bryggerhuset med Hovelsrudproduktene, grønnsaker fra kjøkkenhagen og planter.
Hagen ble tildelt den nasjonale kulturlandskapsprisen for 2012 og Europa Nostra Award/EUs kulturvernpris for 2014.

Bli kjent med Hovelsrud her
Akevittlager Atlungstad i Stange, Hamarregionen

Atlungstad Brenneri – akevittproduksjon og museum

Formålet er å bevare, utvikle og drive et nasjonalt industrielt kulturminne og musealt formidlings- og opplevelsessenter ved Atlungstad Brenneri i Stange.
Brenneriet ligger ved Mjøsstranda, som et markert innslag i det nasjonalt viktige kulturlandskapet Stange Vestbygd. Her arbeides det bredt med å legge til rette for et rikt tilbud for opplevelse, turer og arrangementer. Atlungstad Brenneri kan man besøke som grupper etter nærmere avtale for servering, guidede turer i brenneriet og utstillingen.

Bli bedre kjent med Atlungstad Brenneri
Hamars stolthet! Kjetil Holen hos Knutstad & Holen Fisk og Vilt viser stolt frem fangsten han dro avgŒrde med til matmessen. Matmessen i Vikingskipet trakk 10 000 bes¿kende denne helgen i september.
Fra den delikate fiskedisken hos Knutstad Holen

Knutstad & Holen – stolt leverandør av havets skatter siden 1925

Fiskebutikken i Hamar er viden kjent og omtales ofte av fagfolk og kunder som en av landets beste steder å kjøpe fisk og annen sjømat. Her finner man det aller meste av fisk- og skalldyrprodukter etter sesong, fullsortiment vilt og en rekke produkter basert på lokale spesialiteter.
Knutstad & Holen ble etablert i 1925, og har siden den gang levert havets skatter til kunder i hele Innlandet. Kvaliteten på råvarene som kommer til Knutstad & Holen er førsteklasses produkter, og kun av ypperste kvalitet. Leverandører har innført begrepet «Hamarkvalitet». Det betyr rett og slett det at det er det beste man kan få tak i. Fiskebutikken har også en populær lunsjkrok, der det serveres 2-3 forskjellige fiskeretter hver dag.

Se Knutstad Holens facebookside her
Alm Østre- økologisk i 40 år

Alm Østre Gård – økologisk i 40 år

Alm Østre er en av de eldste biodynamiske gårdene i Norge. Stiftelsen Alm Østre har til formål å drive biodynamisk, samt forskning, opplæring og veiledning innen biodynamisk jordbruk. I over 40 år har det ikke blitt brukt sprøytemidler og kunstgjødsel på de 505 dekar som er under allsidig drift med melkeproduksjon, dyrking av korn, grønnsaker og fôr.
Melkeproduksjonen og all dyrehold er basert på gårdens ressurser, det vil si at grovfôr og kraftfôr produseres på gården. Det er sau, gris og verpehøns på gården.
Et stort mangfold av grønnsaker får du kjøpt gjennom sesongen, enten via grønnsakskasse-abonnement, gårdsbutikk eller på bestilling. I gårdsbutikken finner du også mel fra eget korn, kjøtt og egg fra våre dyr. Ta gjerne en tur innom!

Bli bedre kjent med Alm Østre
Valborgs regnbuegulrøtter
Valborg sjekker regnbuegulrotåkeren

Gulrøtter i regnbuens farger

Regnbuegulrot er gulrot som er gul, oransje, hvit, lilla og snart røde gulrøtter. De smaker fortreffelig og er et bra supplement til de oransje som vi kjenner så godt. Dyrkningen av regnbuegulrot gjøres som annen gulrot, forskjellen ligger i frøet vi sår . De lysoransje variantene kalles «Rainbow», den lilla Purple Haze, alle i samme pakning. Vi tester for øyeblikket ut røde sorter også, sier bonde Valborg Alhaug.
Valborg Alhaug er 3. generasjons driver på gården Hegsvold i Stange som har drevet med gulrot siden 60 tallet. Gården har et eget pakkeri hvor det gjennom året pakkes ca 150 tonn regnbuegulrot. I dag dyrkes det gulrot på ca. 180 dekar. I tillegg har gården økologisk gulrot på innleid areal på ca. 230 dekar.
Den lilla gulrota har ekstra mye fargestoffer i seg så den avgir farge ved koking og i kokte retter men den er ekstra rik på antioksydanter. Bruk regnbuegulrot i salater, gryter, kokt eller spis sen som den er den er helt rå, anbefaler Valborg!

Bli bedre kjent med Valborgs gulrøtter her
Mølstad gård - Norges største solbærprodusent Med solbær fra Mølstad på kjøkkenet
Insektshotell for hedersgjester på solbærgården Mølstad

Norges største solbærproduksjon

På Mølstad gård vestre, helt ytterst på Neshalvøya og med praktfull utsikt til Mjøsa og Helgøya, ligger kilometerlange rekker med solbærbusker. Store, sorte, saftige bær, fulle av C-vitaminer og antioksidanter vokser fram utover sensommeren. Det helt spesielle landskapet rundt gården gir et annerledes særpreg. I hagen dyrkes også bringebær, plommer, epler, rips og stikkelsbær. Her er det mulighet for selvplukk deler av sesongen.
Med landets største produksjon leverer gården smakfulle solbær til industri, restauranter og privatpersoner. Her produseres også egne produkter; solbærsaft, solbærtoddy og solbærhonning. Før jul lages det også solbærtrøfler, og man kan bli med på selvhogst av juletre.

Bli bedre kjent med Mølstad her
Sommer på Mjøsgårdene

Mjøsgårdene - selskapelige storgårder

Mjøsgårdene er en sammenslutning av 13 ulike gårder rundt Mjøsa som tar i mot selskaper, kurs, møter, overnatting, driver aktiviteter og tilbyr opplevelser. Alle mjøsgårder har til alle tider viktige samlingssteder for selskaplighet, – både for familie, slekta, bygda, omgangskretsen, for kjente og ukjente. Mange av gårdene ble regelrett bygget for selskaplighet, med stuer og saler i ganske store mengder. Mjøsgårdene er en viktig bærer av mattradisjoner og mattrender i Norges spiskammer!

Ekstern lenke: Mjøsgårdenes nettside
Eventyrlige Stange vestbygd
stangevestbygd_logo3

En landskapsmessig kulturskatt

Velkommen til Stange Vestbygd – her finner du unike kulturopplevelser, ekte norsk lokalmat og aktiviteter som passer både for familier, vennegjenger og grupper. Utforsk arrangementer, konserter og opplevelser i vår kalender, eller la deg inspirere av tipsene fra Visit Mjøsa for hele Hamarregionen.

Bli bedre kjent med Stange Vestbygd